Gehard of thermisch bewerkt glas

Floatglas dat thermisch is behandeld om het een hogere mate van mechanische en thermische weerstand te geven. Het glas wordt eerst verhit bij meer dan 600C, en vervolgens snel afgekoeld (volledige harding) of langzamer afgekoeld (thermische versterking) in beide gevallen bij een zorgvuldig gecontroleerde snelheid. Deze processen stellen het oppervlak van het glas onder permanente compressiedruk, wat het glas zijn speciale eigenschappen geeft.

Weerstand tegen mechanische en thermische schokken tot 2 maal (thermisch versterkt) of 5 maal (gehard) meer dan normaal floatglas. Vermijdt dat glas breekt als gevolg van hoge temperatuurverschillen op het oppervlak van het glasblad (veroorzaakt door bijvoorbeeld schaduwen). Dit is vooral belangrijk voor glastypen met een hoge energieabsorptie die worden blootgesteld aan hittestraling. Uitsluitend voor gehard glas: veiligheidsglas dat zonder snijdende randen in kleine stukjes breekt, zodat het beschermt tegen risico’s op verwondingen. Thermisch versterkt: geen risico op breken wegens de aanwezigheid van nikkelsulfides: heat soak test niet nodig. Thermisch versterkt: egaler oppervlak en minder optische vervormingen in vergelijking met gehard glas (vooral belangrijk voor sterk reflecterende beglazingen in gevels). Thermisch versterkt: breekt in grotere stukken, met minder risico op uitvallend glas bij breuken.Gehard en thermisch versterkt glas kan niet worden bewerkt of gesneden.

Gehard of thermisch bewerkt glas is te gebruiken voor:

Gehard : deuren, meubilair, transparante (doorzichtige)beglazing alsook (ondoorzichtige) borstweringen in glasgevels, elke toepassing waar een verbeterde weerstand tegen thermische of mechanische spanning is vereist. Thermisch versterkt : enkelvoudig glas in borstweringen, buitenste en binnenste bladen van dubbele beglazing in borstweringen, buitenste blad van zonwerende dubbele beglazing met een hoge energieabsorptiefactor, zonwerende gelaagd glas.

Technische specificaties Gehard of thermisch bewerkt glas:

Maximumafmetingen en -diktes: gelieve contact op te nemen met Glaverbel. Alle geharde beglazingen van Glaverbel voldoen aan de internationale veiligheidsnormen (België, Duitsland, Frankrijk, V.K., Nederland, enz.). Thermisch versterkt glas kan overeenkomstig deze normen niet worden beschouwd als veiligheidglas, maar het voldoet wel aan de vereisten van de ontwerpnorm CEN TC129/WG2. Voor verdere details, gelieve contact op te nemen met Glaverbel.